A Symbian operációs rendszert mobiloknál is használják

Symbian mobil operációs rendszer
Symbian mobil operációs rendszer

A mobiltelefonok esetében a számítógépektől eltérő jellegű operációs rendszereket szoktak használni. Az ezredfordulón vált elterjedté a Symbian, amely mobil kommunikációs eszközök és PDA készülékeknek lett az operációs rendszere.

Először 1998-ban jelent meg, amikor megalapításra került a Symbian Software a Psion, a Nokia, az Ericsson és a Motorola jóvoltából.

Grafikus felületet megléte mellett működik. Dinamikus memória kezelésének köszönhetően sok lehetőséget rejt magában az operációs rendszer. 2000-ben a legelső Nokia és Ericsson okostelefonok már ezt az operációs rendszert alkalmazták. Kifejezetten ARM felépítésű processzorokon lehet csak használni. A Symbiant alkalmazó mobiltelefonok mind ilyen architektúrájú mikroprocesszort használnak. A legújabb modellekbe már az ARM 11-es típus van beépítve.

A legtöbb vélemény szerint ez az op. rendszer mára nagyon idejét múlt. Sokan nem látnak benne fejlesztési lehetőséget, ami egyébként elég drága is lenne. Ha összehasonlítjuk az Androiddal, akkor leginkább egy fapados típusúnak nevezhetnénk ezt az operációs rendszert.

Több generációval rendelkezik: 6.1, 7.0, 8.0 és 8.1, ö.1 és 9.2. Ez utóbbi a legmodernebb, amely igyekszik nagyon sok eddigi hibát kiküszöbölni. Az N és az E szériába tartozó készülékek esetében jellemző.

Ha tervez valamilyen mobiltelefont vásárolni, akkor mindenképpen érdeklődje meg, hogy Symbian vagy Android operációs rendszer van-e rajta, mert ettől nagyban függ annak használata. Vannak funkciók, melyek nem kompatibilisek mindegyik operációs rendszerrel.

Print Friendly, PDF & Email

Author: admin