A szabadalom joga átruházható

szabadalom

Egy találmányt kifejlesztő személy monopóliumot szerezhet annak kereskedelmi hasznosítására. Ehhez azonban szabadalom szükséges. A jogosult ezután szabadon rendelkezhet műszaki megoldásával, beleértve annak értékesítését is. Hogyan lehet szabadalmat szerezni és milyen az eljárás? A szabadalom egy találmány meghatározott ideig tartó kizárólagos felhasználási joga.

A találmányt viszont úgy határozzák meg, mint egy műszaki probléma innovatív megoldását. A találmányra vonatkozó szabadalmat egy adott ország Szabadalmi Hivatala adja ki és feltételes határozattal ítélik oda. Ez azt jelenti, hogy a jogosult az oltalom időtartamára köteles díjat fizetni.

Ez pedig lehetőséget biztosít neki arra, hogy a találmányt Magyarország területén kizárólag nyereségszerzési vagy szakmai célokra használja. Ebben az esetben a mások általi felhasználáshoz a jogosult hozzájárulása szükséges. De a szabadalom jogosultja az oltalmat el is adhatja, vagy harmadik félnek engedélyt adhat rá. A megvásárlás esetén minden iparjogvédelmi jog a vevőre száll át.

Author: seditor