Miért jók az 5.1-es házimozi rendszerek?

A mozizás már rég nem a nagy bevásárlóközpontok privilégiuma, hiszen otthonunkban is kialakíthatunk egy klassz házimozit. Természetesen, ha mindenképp az igazi mozis élményre vágyunk hatalmas termekkel, hatalmas képernyővel, akkor továbbra is a nagy komplexumok mozijaiba kell mennünk, azonban, ha közel hasonló élményre vágyunk anélkül, hogy idegenekkel kellene egy légtérben lennünk, akkor a házimozi az ideális választás.

Milyen fő elemei vannak egy házimozinak? Természetesen egy hang- és egy képrendszer, valamint az egyéb komfort, mely kényelmessé teszi a mozizást. Tévé terén megfelelően nagy képátlójú tévét kell választanunk, mely lehetőleg smart TV legyen, hogy könnyen indíthassunk filmeket online tárhelyekről. Ami azonban a mozinál fontos, és ezt sokan hanyagolják, az a hangrendszer. Ha igazi házimozit szeretnénk, akkor a minimum az 5.1-es hangrendszer.

Házimozi rendszer 5.1-es kivitelezésben rengeteg helyen kapható manapság és sok bolt komplett felszereléssel és kiegészítőkkel lát el minket a megfelelő összegekért cserébe. Az 5.1-es hangrendszer előnye, hogy képes surround hangzást biztosítani, tehát másolja a moziban található hangrendszereket, ahol a hangfalak teljesen körülvesznek minket, és bizonyos hangok oldalról érkeznek. Így lesznek izgalmasabbak az akciójelenetek. Az 5.1-es hangrendszer 6 db hangsugárzót tartalmaz: egy középsőt, egy bal elsőt, egy jobb elsőt, egy bal hátsót, egy jobb hátsót, valamint egy mélynyomót, mely a basszusfrekvenciák kiemelésére való.

Ha ilyen hangrendszerrel rendelkezünk, akkor házimozi rendszerünk teljes. Aki tapasztalt már 5.1-es rendszert, az könnyen összehasonlíthatja az élményt a 2.1-es rendszerekkel és hamar nyilvánvalóvá válik, hogy sokkal izgalmasabbak a filmek, ha körbevesznek minket a hangsugárzók. A legnagyobb mozikban éppen ezért helyeznek el mindenhol hangfalakat. Ez az elrendezés természetesen az átlagos otthonban rendkívül drága lenne, azonban az 5.1-es rendszerek jól megközelítik a mozis élményt! Érdemes tehát kipróbálni.

Print Friendly, PDF & Email

Author: admin