Asztali gépek vs. laptopok. Ki nyer?

Asztali gép

Sok éve megy már a vita, hogy vajon az asztali gépek vagy a laptopok a nyerők. A technológia fejlődésével sikerül a gyártóknak egyre több mindent egyre kevesebb helyre bepaszírozni, így manapság már elmondhatjuk, hogy a legtöbb kategóriában a laptopok pont olyan erősek, mint az asztali gépek. Nem csak az erő számít azonban manapság. Az asztali gépek sok éven keresztül voltak a sztenderd minden háztartásban, ha számítógépekről volt szó.

Ez egész egyszerűen azért volt így, mert nem nagyon volt más alternatíva. A PC-kkel azonban az a baj, hogy igencsak robosztusak, hangosak, viszonylag sok helyet foglalnak és sok energiát igényelnek. Éppen ezért, ha átlagos irodai feladatokra keresünk gépet (Office programok, internetezés, chat-elés, stb), akkor manapság egy laptop már kifizetődőbb, ugyanis egy jóval mobilisabb eszközről van szó, mely csendes, kevés helyet foglal, jóval kevesebb áramot fogyaszt és összegezve sokkal praktikusabb, mint egy PC. A laptopok éppen ezért sok munkahelyen is átvették a gépek szerepét.

Az asztali számítógépek nagy előnye azonban a laptopokkal szemben, hogy az igazán teljesítménycentrikus laptopok rendkívül drágák és hűtésüket sem egyszerű megoldani. A PC-k éppen ezért továbbra is népszerűbbek a gamer kategóriában, valamint a workstation kategóriában (videóvágás, zeneszerkesztés), szimplán azért, mert erős gépet a felső kategóriában könnyebb és olcsóbb PC formájában kivitelezni.

A legjobb gamer gépek mind asztali számítógépek, ugyanis van hely a házban a hűtés kivitelezésére, így a legerősebb alkatrészek kerülhetnek ezekbe a gépekbe. Gamer laptop is létezik természetesen, azonban ezek nem szoktak olyan erősek lenni, mint PC ekvivalenseik. Láthatjuk, hogy az asztali gépek akkor jönnek igazán játékba, ha fontos a teljesítmény. Átlagos gépezésre érdemesebb laptopot szerezni, hiszen sokkal praktikusabb és olcsóbb. Ki nyeri tehát a csatát? Nos, véglegesen senki, ugyanis mind a laptopnak, mind az asztali gépnek vannak előnyei és hátrányai.

Print Friendly, PDF & Email

Author: admin