Hol járnak most az asztali PC árak?

asztali PC ár

Ahogy fejlődnek a számítógépes alkatrészek, úgy drágulnak egyre is az árak, hiszen egyre modernebb és hatékonyabb eljárásokkal készülnek a chip-ek a videókártyákban, processzorokban és memóriákban, ezt pedig meg kell fizetni. Ha csúcskategóriás számítógépre vágyunk, akkor igencsak mélyen a pénztárcába kell nyúlni, mivel a felső 10-15% mindig hatványozottan többe kerül, mint az ezalatti gépek. Természetesen nem minden gépkategóriára igaz azonban a horrorisztikus ár.

Általában annak megfelelően fogunk magas vagy alacsony asztali PC árakkal találkozni, hogy milyen gépre van szükségünk. Ha egyszerűen csak Office programokat akarunk használni, netezni, chat-elni, filmeket nézni akarunk, akkor egy irodai géppel beérhetjük, mely már 100.000 forint körül meg is vásárolható és az alapvető igényeket jól kiszolgálja.

Fontos, hogy ne adjuk túlságosan alá a mércét, ugyanis a Windows 10 és számos egyéb alapvető alkalmazás is erősebb hardvert fog igényelni a jövőben, így érdemes nem a leggyengébb gépet választani. Az asztali PC árak a gamer és a workstation kategóriában szoktak elszabadulni, mivel itt már valóban top minőségű alkatrészekre is van szükség. A játékok világában a gyártók minden esetben a legjobb kártyákon fejlesztenek, így ha mi is a maximumot akarjuk kihozni az új játékokból, akkor sajnos jó kártyákba kell befektetni. Egy jó gamer PC már 400.000 forint körül mozog, és ez még csak a költséghatékony kategória.

Ha minden alkatrészből a legjobbat választjuk, akkor a határ a csillagos ég. Egy Nvidia RTX 2070 8GB DDR6 videókártyával, 8. generációs Intel Core i7-8700 3200MHz 12MB cache LGA1151 processzorral, 16 GB DDR4/2400Mhz memóriával és egy MSI H310M Gaming Plus alaplappal felszerelt gép ára 400.000 forint körül mozog, viszont ez egy naprakész gép. Kiváló benchmark eredmények és előreláthatóan 2-3 évig zavartalan gamer élmény várja a tulajdonost. Sajnos az asztali PC árak ezen a szinten igen magasak lehetnek, azonban a használt piac mindig tartogathat meglepetéseket.

Print Friendly, PDF & Email

Author: admin