Miből áll manapság egy jó házimozi 5.1 rendszer?

házimozi 5.1

Sok éve népszerű a hazai háztartásokban is a házimozi, ami lehetővé teszi, hogy a plázákban található nagyképernyőt hazavigyük. Persze ésszerű keretek között. A házimozi 5.1 rendszer sikeresen utánozza a moziban megtalálható kép- és hangrendszereket, csupán kisebb méretben a nappalinkban. Nem kell tömegekben, zsúfoltságban néznünk kedvenc filmjeinket, hiszen egy jól kialakított házimozi 5.1 rendszerrel ez otthon, kellemes társaságban is megoldható.

A számítógépek, laptopok képernyőjén nézett filmek és sorozatok ideje leáldozott, ugyanis egy pöpec házimozi rendszer már az átlag felhasználó számára is elérhető. Régen ez persze a gazdagok kiváltsága volt, manapság azonban már nagy képátlójú, remek felbontással rendelkező okos televíziókat vásárolhatunk elérhető áron egy olyan hangrendszer kíséretében, mely az igazi mozi élményét fogja biztosítani otthonunkban is. De mit takar a házimozi 5.1 rendszer? Nos, az 5.1 magára a hangrendszerre utal.

Egy 5.1-es rendszerben 6 db hangsugárzó található. A „.1” jelenti a mélynyomót, mely a szoba bármely részében elhelyezhető. Az 5 a magasabb frekvenciás hangsugárzókra utal, pontosabban arra, hogy hány darab van. Az igazi térhatás, avagy surround érdekében úgy kell elhelyezni a hangsugárzókat, hogy a tévé alatt legyen egy központi (center) hangsugárzó, majd kicsivel tőle előrébb egy bal oldali és egy jobb oldali. Van még két hátsó hangsugárzó is, melyeket kicsivel magunk mögé kell helyezni, és így fog kialakulni az a helyzet, hogy a hangsugárzók körbevesznek minket, mint egy igazi moziban.

Igaz, kevesebb hangsugárzóval, mivel az igazi mozikban 20-30 db is lehet. A házimozi 5.1 hangrendszerek sok különböző kivitelben kaphatók manapság. A legnépszerűbb az aktív hangsugárzó rendszer, melyben mindegyik hangsugárzónak saját tápellátása van. A passzív rendszerekbe kell egy központi erősítő, mely felerősíti a hangjelet, hogy az meg tudja mozgatni a hangszórókat. A passzív rendszer hátránya a sok kábel, ezt pedig manapság nem szeretjük. Érdemesebb tehát aktív rendszerben gondolkozni!

Author: admin