Sokszor elég egy olcsó számítógép

Nem könnyű manapság megfelelő számítógépet választania annak, aki nem nagyon van képbe a különféle alkatrészekkel. Egy olcsó számítógép is lehet kifejezetten erős és gyors, de a legtöbb esetben ez csak egy használt gép esetén van így. Ami új és olcsó, attól rendszerint nem kell túl sokat várni. Aki egy gamer PC-t szeretne beszerezni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen itt a határ a csillagos ég. Hogyha a cél a kimaxolt grafika és a 60 fps meg a 4K, akkor az rendesen meg fogja terhelni az illető pénztárcáját. De mire jó egy olcsó számítógép?

Sokaknak leesik az álla, amikor látnak egy használt gépet alacsony áron, amiben i7-es vagy egy i5-ös processzor dübörög, 8GB RAM és egy 1TB HDD megspékelve például egy 2GB-ás nVidia videokártyával. Ezek az adatok papíron jól mutatnak, de nem mindegy, hogy milyen generációról beszélünk. Ott kezdődnek a félreértések, hogy az átlagfelhasználónak fogalma sincs arról, hogy a mai Intel processzorok generációnként vannak csoportosítva. Jelenleg a 8-ik generációs i3, i5, i7 számít a legújabbnak. A 2019-es év során valószínűleg ismért generáció váltás lesz. Azok a processzorok, amik az olcsó számítógépekben vannak, valószínűleg megvannak 3, 4, de olykor már 5 évesek is.

Hiába a magas órajel, a fogyasztása valószínűleg nagyobb, mint egy mai modellnek, melegedik is és nem hatja meg úgy az újabb programokat, mint az újabb változatok. Ezért kell minden esetben figyelembe venni, hogy pontosan milyen is az a processzor a kiszemelt olcsó számítógépben. Memóriából (RAM) minél több van, annál jobb, de már a DDR3-as korszaknak is leáldozott. Az új gépek DDR4-et használnak, amik sokkal hatékonyabbak. Az olcsó számítógépekben általában DDR3, olykor csak DDR2-es modulok vannak. A videokártyáknál nem csak azt kell nézni, hogy hány gigával rendelkezik, ugyanis a sávszélesség legalább annyira fontos. A gyártók ezzel a két specifikációval olykor trükközni szoktak.

A 4 gigás kártya csábítónak hat, de mit sem ér, hogyha a sávszélesség csupán 64bit. Ezen elég lassan képes pumpálni az adatot. Az árkülönbség hatalmas lehet például két 4 gigás kártya között, ha az egyik 64, míg a másik 256 bit-el rendelkezik. Ezeken kívül az SSD-ről még nem is esett szó. Ez az az alkatrész, amit mostanában mindenki istenít. Valóban ennyire sokat számít a gép gyorsaságát illetően? A válasz igen. Még egy olcsó számítógéppel is képes csodát művelni a magas írási sebességének köszönhetően. Ezért aki úgy dönt, hogy beruház egy olcsó számítógépre, annak a későbbiekben nem árt beszerezni egy SSD-t. Erre feltelepítve az operációs rendszer nagyon gördülékenyen fog pörögni, ezzel jelentősen növelve a felhasználói élményt. Akinek hétköznapi feladatokra kell egy olcsó számítógép, annak nem érdemes százezreket feláldoznia többszázezer forintot feláldoznia, hiszen a visszafogottabb teljesítménnyel is tökéletesen elégedett lesz.

Author: admin