Számítógép részletre? Csak okosan!

számítógép részletre

Mindig is érdekes kérdés volt a számítógépek vásárlása, ugyanis olyan termékekről van szó, melyek alkatrészei évente megújulnak, a régiek pedig elavulnak. Természetesen itt nem olyan értelemben avulnak el, hogy használhatatlanok lesznek, hanem az új modellek teljesítményben és egyéb funkciókban is egyértelműen lekörözik a régebbi típusokat. A számítógép vásárlás a teljesítménycentrikus kategóriában ezért általában 5 évre szól, utána muszáj cserélni, ha lépést akarunk tartani az új szoftverekkel, játékokkal és miegymással, ugyanis ezeket mindig a legújabb hardverekre optimalizálják.

A számítógép vásárlás az erős gépek esetén sajnos nem olcsó mulatság. Sokan gondolkoznak azon, hogy számítógép részletre vásárolható, ez azonban az előbb említett okok miatt rizikós. 300.000 forint alatt általában nem fogunk kielégítő gépet kapni, ha valóban a jó teljesítményre van szükségünk. 300.000 és 500.000 forint között szokott lenni a „sweet spot”, tehát az a kategória, ahol az alkatrészek még költséghatékonyak.

Ha feljebb megyünk, akkor kisebb teljesítménynövekedésért kell hatványozottan többet fizetni, ez pedig nem mindenkinek éri meg. Számítógép részletre való vásárlása csak akkor érdemes, ha céltudatosan használjuk a gépet, és tudjuk, hogy befektetésünk nem feltétlenül tartja értékét, hiszen a gépek néhány éven belül elavulnak. Milliós gépek vásárlása ezért sem érdemes, hiszen értékük nagyobb mértékekben esik, mint az olcsó gépeké, ráadásul meghibásodás, sérülés esetén a kár is nagyobb.

Ha tehát teljesítménycentrikus számítógép részletre kell, akkor érdemes a sweet spot-ban maradni, ugyanis befektetésünk itt számít a legjobbnak. Ha részletre szeretnénk gépet vásárolni, akkor érdemes a költségeknek is utánaszámolni: avagy megengedhetjük-e magunknak az adott gépet. A 12 vagy 24 hónapos részletek esetében a fizetés ideje alatt bármikor felmerülhetnek hirtelen nagy kiadások, ez pedig konfliktusba kerülhet a gép részleteinek fizetésével. Érdemes tehát előre tervezni és elkülöníteni a szükséges összeg nagy részét, vagy inkább egyben megvenni a gépet.

Author: admin